Transparency International publikon raportin për rreziqet e korrupsionit në Shqipëri

Issued by Transparency International SecretariatMë 8 Shtator 2016, Transparency International do të bëjë publik për herë të parë vlerësimin e plotë për rreziqet e korrupsionit në Shqipëri,- në një konferencë për shtyp në Tiranë. Sistemi i Vlerësimit të Integritetit Kombëtar-Shqipëria 2016 vlerëson efektshmërinë kundër korrupsionit për të gjitha institucionet kryesore të shtetit. Studimi përfshin të gjitha degët e qeverisjes, median, sektorin publik dhe privat si dhe shoqërinë civile.

Me kërkimet në legjislacion si dhe zbatimin e tij në praktikë, studimi ofron një pasqyrë të dobësive, defekteve ligjore dhe boshllëqeve mbi korrupsionin në 15 institucionet kryesore në vend. Ai nxjerr gjithashtu në pah rekomandime se si Shqipëria-një ndër vendet me nivelin më të lartë të korrupsionit të perceptuar në rajon-mund ta trajtojë seriozisht këtë problem.

Data: 8 Shtator 2016, ora 09:00.

Vendi: Hotel Tirana International (salla Onufri)-Sheshi Skënderbej Nr:8, Tiranë, Shqipëri.

Folësit:

Cornelia Abel, Kordinatore Rajonale për Europën Juglindore e Transparency International.

Adela Halo, Udhëheqëse e Hulumtimit për Sistemin e Vlerësimit të Integritetit Kombëtar.

RSVP: Për të konfirmuar pjesëmarrjen në konferencë, lutemi të dërgoni email te Jon Vrushi në adresën jvrushi@transparency.org.

Materialet mbështetëse do të jenë të pranishme dhe intervista individuale mund të planifikohen në Anglisht dhe Shqip.

Raporti do të publikohet online më 8 Shtator 2016, ora 09:00 (me orën lokale) në www.transparency.org.

Shënim për editorët: Metodologjia e Sistemit Kombëtar të Integritetit është përdorur në më shumë se 100 vende të botës që prej vitit 2001. Për më shumë informacion mbi metodologjinë apo shembujt e mëparshëm të raporteve mbi vendet, lutemi të vizitoni faqen e Transparency International në http://www.transparency.org/whatwedo/nis

 


For any press enquiries please contact

Berlin
Julie Anne Miranda-Brobeck
E. .(JavaScript must be enabled to view this email address)
T. +49 30 3438 20 666

Tirana
Cornelia Abel
E. .(JavaScript must be enabled to view this email address)
T. (+355) 069-56 46 090

Latest

Support Transparency International

Apply Now for Transparency International School on Integrity!

Apply today for the Transparency School 2018 and spend an insightful week with anti-corruption enthusiasts from all over the world!

Blog: Making Summits Meaningful: A How to Guide for Heads of Government

Heads of Government spend a lot of time in glitzy international summits. World leaders shouldn't fly around the world just for a photo op or to announce new commitments they have no intention of keeping. Here's is a how-to guide for Heads of Government to make summits meaningful.

Urging leaders to act against corruption in the Americas

The hot topic at this week's Summit of the Americas is how governments can combat corruption at the highest levels across North and South America.

The impact of land corruption on women: insights from Africa

As part of International Women’s Day, Transparency International is launching the Women, Land and Corruption resource book. This is a collection of unique articles and research findings that describe and analyse the prevalence of land corruption in Africa – and its disproportionate effect on women – presented together with innovative responses from organisations across the continent.

Passport dealers of Europe: navigating the Golden Visa market

Coast or mountains? Real estate or business investment? Want your money back in five years? If you're rich, there are an array of options for European ‘Golden Visas’ at your fingertips, each granting EU residence or citizenship rights.

How the G20 can make state-owned enterprises champions of integrity

For the first time in its presidency of the G20, Argentina is hosting country representatives from across the globe to address the best ways of curtailing corruption and promoting integrity in state-owned enterprises (SOEs).

Europe and Central Asia: More civil engagement needed (Part II)

As follow-up to the regional analysis of Eastern Europe and Central Asia, additional examples from Albania, Kosovo and Georgia highlight the need for more progress in anti-corruption efforts in these countries and across the region.

Lutte contre la corruption en Afrique: Du bon et du moins bon

La publication de la dernière édition de l’Indice de perception de la corruption (IPC) offre un bon point de repère pour situer les efforts de lutte contre la corruption que l’Union africaine (UA) poursuivra tout au long de 2018

No hay cambios en las percepciones pese a los avances en América

En los últimos años, América Latina y el Caribe lograron adelantos significativos en la lucha contra la corrupción. En muchos países de la región existen ahora leyes y mecanismos para contrarrestar este fenómeno, las investigaciones legales están avanzando y los movimientos ciudadanos anticorrupción han incrementado. Sin embargo, de acuerdo con el Índice de Percepción de la Corrupción (IPC) 2017, la región continúa con bajos puntajes.

Social Media

Follow us on Social Media

Would you like to know more?

Sign up to stay informed about corruption news and our work around the world